Judoclub Leopoldsburg

...Ook jij kan judo leren bij ons!!!!!

Tokio Hirano

Tokio Hirano

Tokio Hirano (1922-1993) 8th Dan

                 Hirano 7th Dan At Age 42 

Mister Tai-otoshi
Hirano wordt geboren in 1922, in de Japanse provincie Hyogo. In 1941 gaat hij als vierde dan trainen aan de Takushoku-universiteit in Tokyo, bij Wushijima, die bekend staat om zijn zware "hell-training"(- jigoku kego). Na een hele reeks overwinningen met ippon in de Kohaku shiai wordt hij op zijn negentiende vijfde dan. Hirano|s aanvallende, stoutmoedige en dynamische stijl die nog het krijgshaftige jujutsu in zich draagt en goed past bij zijn vrolijke vrijbuiterskarakter, zal later een mooi complement vormen met de eerder statige en elegante stijl van Abe.


Sinds 1952 verblijft Hirano in Europa waar hij in Duitsland, Nederland en België een grote invloed uitoefent, met als bekendste poulain wellicht Wim Ruska, meervoudig wereld- en olympisch kampioen. Hirano woont ook een tijd in Antwerpen en maakt daar met zijn fabelachtige judotechniek en navenant charisma grote indruk op iedereen met wie hij de tatami opgaat. Nu, meer dan vijftig jaar later, blinken de ogen van veel oudere judoka's nog altijd als het over Hirano gaat.
Waar ook "den Toki" (zoals de Antwerpenaars hem noemen) komt, werkt hij de lokale zwarte gordels op rij af in een geïmproviseerde shiai alsof het een simpele demonstratie betreft. Alle toenmalige kampioenen, zwaargewichten inbegrepen, worden door hem in de kortste keren met ippon gesmeten (zelf weegt hij net geen tachtig kilo). Meestal gebeurt dit met zijn voorkeurtechniek Tai-otoshi . Een prestatie die wij nu, in 2009, amper nog kunnen geloven.
Hirano keert in 1966 terug naar Japan en sterft daar in 1993 aan leverkanker. Hij is dan achtste dan, een haast "bescheiden" graad voor iemand die zo'n belangrijke en cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het Europese judo.