Judoclub Leopoldsburg

...Ook jij kan judo leren bij ons!!!!!

Home

Tornooi Diepenbeek 2 x goud 2x zilver en 2 x brons


Op 24 jan 2010 waren we met 7 judoka's aanwezig op het tornooi te Diepenbeek. 4 U13 in de voormiddag en 3 U11 in de namiddag. Voor 3 van hun zou het de vuurdoop worden.
Kim bij de U13 en Dean en Raphaël bij de U11 zouden voor de eerste keer proeven van het wedstrijdjudo.

Enkele van onze meer ervaren wedstrijdjudoka's konden niet deelnemen wegens kwetsuren of andere verplichtingen, anders waren we met 11 geweest.

Traditioneel mochten de dames openen. Kayleigh mag als eerste de mat op in een poule van 4. Dat de kumi-kata gevechten op de training hun vruchten afwerken komt hier dadelijk naar boven. Kayleigh laat op geen enkel ogenblik toe dat de tegenstander haar kumi-kata kan opdringen en Silke Carolus uit Lummen is toch niet de lichtste tegenstander.
Al in het begin van de wedstrijd kan Kayleigh een yoko scoren en ze geeft de wedstrijd op geen enkel ogenblik uit handen. Er moet nog gewerkt worden aan de afwerking van de worpen en zeker op de beenvegen want hier laat ze enkele kansen liggen. In haar 2 de kamp scoort ze al snel een ipon. Haar derde kamp gaat een hele tijd gelijk op, ook hier laat ze enkele uitgesproken kansen liggen en uiteindelijk kan haar tegenstander haar gordel grijpen en een ipon scoren met o-tsuri-goshi. Een dolgelukkige kayleigh verdient vandaag een mooie 2 de plaats. Zo zie je maar dat de volhouder uiteindelijk beloont wordt. Een dikke proficiat Kayleigh.

Jill is de overgang naar de U13 begonnen met wat pech. Stond ze bij de U11 nog met een blakend zelfvertrouwen op de mat, wat dan ook resulteerde in de ene overwinning na de andere, nu heeft de onzekerheid wat toegeslagen. Ze start vandaag in een poule van 3 tegen een zeer goede judoka uit Riemst (Naomi Sellenbach). Ook al kan ze niet echt domineren tegen deze linksvechtende judoka, ze scoort toch 2 yoko's, voldoende voor een overwinning. In haar 2 de gevecht slaat de pech weer toe, ze gaat via een techniek naar de grond toe en kan haar tegenstander in houdgreep nemen. osai-kumi voor 8 sec. Jill die nog nooit een tegenstander op de grond uit een houdgreep heeft laten ontsnappen wordt nu gebrugt en ze geraakt zelf in een houdgreep waaruit ze niet kan ontsnappen. Om het allemaal nog een beetje erger te maken hebben de 3 judoka's nu elk een kamp gewonnen en hebben ze gelijke punten. Wat voor hetzelfde geld een eerste plaats had kunnen zijn word nu een derde plaats omdat Jill een paar honderd grammen meer weegt dan de tegenstanders. Ze scoort dus maar 1 punt voor het jeugdcriterium. We rekenen erop dat Jill er in april terug zal staan met hetzelfde zelfvertrouwen als vorig jaar.

Debutant Kim mag als volgende aantreden in een poule van 5. Ook Kim houdt de kumi-kata van de tegenstander goed af en de kamp gaat een tijdje gelijk op. Dan kan Kim een yoko scoren en overgaan naar een houdgreep. Hij houd de tegenstander zo stevig vast dat die na 12 sec moet afkloppen, ippon voor Kim en zijn eerste overwinning is binnen. In zijn 2 de kamp komt Kim weer goed voor de dag, hij scoort een waza-ari (ippon waardig) met een o-uchi-gari. Dan kan zijn tegenstander hem rond de hals grijpen en hem met zijn gewicht naar de grond trekken en overgaan naar houdgreep. Kim kan niet ontsnappen en verliest de kamp ook al was hij de betere judoka. In zijn derde wedstrijd komt hij uit tegen Jonathan Pacolet. Dit is een klasse judoka van Lummen en nog een maatje te groot voor Kim. In zijn laatste kamp mislukt een overname en Kim komt in houdgreep terecht, einde wedstrijd.
Ik moet bekennen dat ik aangenaam verrast ben door Kim zijn inzet en kunnen op zijn eerste tornooi. Als hij deze inzet nu nog kan behouden op de trainingen dan gaan we zeker nog van hem horen.

Ook Tom had zijn wedstrijden in een poule van 4 ondertussen afgewerkt. Dit keer waren er op papier 2 kwaaie tegenstanders, dus hij zou ervoor moeten werken deze keer. Hij moet starten tegen zijn goede vriend, maar vervaarlijke judoka Bram shumans uit Dilzen. De kampstijl van Bram ligt Tom helemaal niet en ondanks continue aanvallen komt hij niet tot scoren. Hij domineert echter duidelijk de wedstrijd en kan in de laatste seconden nog tot houdgreep overgaan. Dan volgt er wat verwarring over de tijd bij de scheidsrechter en bij de tijdsopnemers en Tom moet door matté zijn tegenstander loslaten. Tom wint verdient op beslissing.
Zijn volgende tegenstander is op papier ook een kwaaie, maar Tom maakt er na 14 seconden komaf mee met een prachtig uitgevoerde eri-seionage. Het levert hem een applaus op van de ganse tribune. Zijn derde tegenstander wordt snel uitgeschakeld en de eerste plaats is binnen. Hiermee behoud Tom het max. van de punten voor het jeugdcriterium.

In de nammiddag mochten onze 3 pupillen aantreden. Voor 2 van hun zou het hun eerste wedstrijdervaring worden (Dean en Raphaël) en (ancien) Jo zou zijn 2 de wedstrijd kampen.
Jo mag openen tegen Melvin uit Maaseik ( de latere winnaar van de poule van 4). Jo start direct aanvallend en loopt in het begin van de wedstrijd tegen een kleine counter aan. Yoko voor de tegenstander. Vanaf dan gaat de tegenstander resoluut in de verdediging en de scheidsrechter laat begaan. Jo blijft continu aanvallen, maar de verdedigende houding van de tegenstander en het gebrek aan wedstrijdervaring laten hem niet meer scoren. Jo verliest de kamp met de laagste score, yoko. In zijn 2 de kamp scoort Jo een mooie ippon met o-soto-gari, maar komt in de val met zijn hals terecht op de elleboog van de tegenstander. Dit zet eventjes een domper op de vreugde van de overwinning. Ook zijn derde kamp start Jo zeer aanvallend en een schakel ippon-seionage naar ko-uchi-gari bezorgt hem een waza-ari. Uiteindelijk een mooie 2 de plaats voor Jo. Proficiat Jo.
Op de trainingen nog een beetje werken aan de technieken en Tom heeft er een concurrent bij.

Dan was het de beurt aan Dean, eveneens in een poule van 4. Als een kleine wervelwind ( zo kennen we hem ook op de trainingen ;-)) start Dean zijn eerste kamp. De tegenstander weet amper wat hem overkomt. Halverwege de wedstrijd kan Dean de tegenstander in houdgreep nemen en de eerste overwinning met ippon is binnen.
Ook zijn 2 de kamp is snel geklaard, na 15 sec werpt Dean de tegenstander en scoort ippon. Een stralende Dean komt van de mat en hij is klaar voor zijn laatste kamp.
Deze tegenstander uit Lummen blijkt uiteindelijk de taaiste klant te zijn. De wedstrijd gaat over en weer, Dean is echter duidelijk de aanvallenste judoka. Halverwege de wedstrijd gaat het dan ineens heel snel. Een aanval van Dean, een counter van de tegenstander en nog een actie van Dean. In eerste instantie denk ik dat de ippon voor de tegenstander is en blijkbaar denken ook nog enkele andere toeschouwers dit. Remy kent echter de ippon na wat twijfel toe aan Dean, dus ik ga zeker niet klagen. Thuis gekomen hebben we de beelden vertraagd afgespeeld en hieruit blijkt inderdaad dat de score voor Dean was. Na de counter draait hij zich juist voor hij de grond raakt op zijn buik en in deze beweging maakt hij een soort van uki-otochi waardoor de tegenstander over hem heengaat en op de rug terechtkomt. dit bewijst maar weer eens wat een moeilijke taak de scheidsrechters soms hebben. Remy had het inderdaad goed gezien. 
In ieder geval een prachtige 1 ste plaats voor onze Dean en een grote goesting naar meer van dat. Een dikke proficiat Dean

Als laatste mocht Raphaël de mat op. Hij start in een poule van 3, maar het zijn wel 2 ervaren en moeilijke tegenstanders. ik vrees dan ook in eerste instantie dat hij misschien wat overdonderd gaat worden. We kennen Raphaël op de training als een wat teruggetrokken en schuchtere judoka. Wat kan een mens zich vergissen. Al vanaf de start in zijn eerste kamp is er van de schuchterheid niets te merken. Raphaêl gaat er voor de 100% voor en maakt het zijn tegenstander wel heel moeilijk. Op een bepaald ogenblik kan hij de tegenstander zelf bijna in houdgreep nemen. Het gebrek aan ervaring zorgt er echter voor dat deze kan ontsnappen. Uiteindelijk eindigt de kamp puntenloos en de scheidsrechter kiest voor de tegenstander. Ik ben echter zeer tevreden over zijn prestatie. Ook zijn 2 de kamp tegen een nog sterkere tegenstander start goed. Tegen een fel aanvallende tegenstander is Raphaël op de verdedeging aangewezen en aanvankelijk gaat dit zeer goed. Uiteindelijk wordt hij dan toch geworpen en verliest de wedstrijd met ippon. Dit doet echter geen afbreuk aan de puik geleverde prestatie.

Een mooie wedstrijddag voor Leopoldsburg. Tevreden judoka's en ouders en ook een zeer tevreden coach. Ik heb vandaag materiaal gezien waarmee te werken valt ;-).
Langzaam maar zeker groeit het aantal wedstrijdjudoka's in de club. Als alle gekwetsen genezen zijn en er komt niets anders tussen dan nemen we op 4 april te Zonhoven deel met 11 pupillen en miniemen.

Maar eerst moeten onze kadetten U15 zich nog bewijzen op het Limburgs kampioenschap op 7 feb in Genk.